12 Kasım 2012 Pazartesi

KUZEN BURCU' NUN KINA GECESİNİ YAPTIK



           Rahmetli anneannemin en büyük çocuğu ile en küçük çocuğu arasında  yirmi yıldan fazla yaş farkı vardı. Dolayısı ile en küçük dayımın çocuklarının yaşları,  benim çocuklarımın  yaşları gibidir.Biraz ters ama arada çok yaş farkı olunca onlar da bana hala derler.Benim hoşuma gidiyor                     .          
           Geçen gün telefonda en küçük dayımın kızı Burcu ki yaşı benim büyük oğlum kadardır, halacım yarın akşam kına gecesi yapıyoruz ,gelmeni isterim diyordu bahar gibi sesi ile.Zaten böyle bir daveti bekliyordum aslında.Şimdilerde bazen gençler bu gelenekleri gereksiz buluyor ya , belki uğraşmak istemezler diye düşünmüştüm.Hiç de öyle değilmiş.Çok güzel bir kına gecesi yaşadık.                     

            Her şeyin özenle hazırlandığı açık büfe şeklinde bir yiyecek-içecek masası başköşedeydi.Önce  ikramlar yapıldı. O fasıl bittikten sonra 9/8 lik ritimlerle genç kızlar ortaya çıktı.Evlenecek yaşta oğlu olan bir anne olarak , güya genç kızları bu gözle inceleyecektim!... Ben gelin kızımızdan gözümü alamadım.Daha doğumunu dün gibi hatırlıyorum. Doğumunu rahmetli dedem kendisi haber getirmişti bizlere ağzı kulaklarına vararaktan.Ne mutlu olmuştuk.Ben de yeni evlenmiştim, o sebepten Burcu’ yu hep kendi çocuğum gibi sevdim.
            Daha sonra Burcu, üstüne kına kıyafetini giydi, bütün kızlara sembolik duvaklar takıldı, ellerinde mumlar sırayla salona girdiler. Burcu ‘ nun başına da kırmızı bir tül örtülmüştü  duvak gibi.  Salonun ortasına konan bir sandalyede oturuyordu.Kızlar hep bir ağızdan ‘’ kınayı getir a ney- Parmağı batır a ney-bu gece misafirim-Koynunda yatır a ney’’ türküsünü söyleyip onun etrafında dönmeye başlayınca duygular doruk noktasına gelmişti.Bundan sonra hiç bir şeyi abartmamak için kendime söz vermiştim ama olmadı.Bu güzel anlarda yine göz yaşlarına engel olamadım.Baktım anne de aynı durumda, birbirimize sarılıp destek olmaya çalıştık.




                       Aşağıda, kayınvalide kına bahşişi verip kına yakıyor.
                                        
            Kuzenlerden Hande’ nin elinde kına sepeti vardı.Nefis süslenmiş.Bizim eski gelinlerden ‘’ her eve lazım ‘’ Asiye’ nin önderliğinde kına yakma merasimi başladı.( Asiye, candanlığı, iş bilirliği, iş bitiriciliği, sosyalliği  , düzen kurup, düzen sağlaması ile gerçekten her eve lazım bir kişiliktir) Ve kına yakmak için gelinin  elinin açılmadığını söyledi kayınvalideye. O da zaten hazırlıklı gelmiş, kızımızın elini açtıracak bahşişi avucuna bırakınca kına yakıldı. Sonra sırayla isteyen herkes avucuna bir parça kına  koyup bir müddet bekledi.Genç kızlar flörtlerinin veya nişanlıların isimlerinin baş harfi şeklinde kına yaptılar. 15-20 dakika sonra elini yıkayınca elimizde kınanın izi kaldı. Çok sevmem, ama kendi yakının olunca başka oluyormuş. Daha sonra kına kurabiyeleri dağıtıldı.Bir tanesi kalp şeklindeydi, bir köşesindeki yuvarlak delikten pembe ipek kurdele geçirilmişti.Kurabiyeyi  yerken bir dilek tutup , kurdeleyi açacakmışsın ki dileğin yerine gelsin. Dilek falan tutmak aklıma gelmedi doğrusu afiyetle yedim.En son, erkek tarafının kırmızı  keseler içinde getirdiği bir porsiyonluk kuru yemişler dağıtıldı adet üzere.Tekrar oyunlar oynandı gençlerin bitmek bilmez enerjileri ile.Evlerimize dağılırken hepimiz azıcık hüzünlü, çokça da mutluyduk ama.Emeği geçenlere ,özellikle her eve lazım Asiye’ ye teşekkürler.

3 yorum:

  1. Allah mutlu mesut etsin...

    YanıtlaSil
  2. HALAAACIMMM BEN BUNU YENİ GÖRDÜMMM COOOK TEŞEKKÜR EDERİM COOK DUYGULANDIMMM İYİ Kİ VARSINIZ SİZİ SEVİYORUMM....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel kızım, iyiki siz gençler varsınız.Hayatımıza enerji katıyorsunuz, anlam katıyorsunuz.Çok mutlu ol umarım.

      Sil