13 Eylül 2013 Cuma

BEBEK MEVLÜDÜ



            Bu gün bir kere daha farkına vardım ki bizim gerçekten çok güzel geleneklerimiz var. Ananevi kültürümüz çok güzel ve kıymetli.Sahip çıkmak da çok önemli.
        
             Bu gün öğleden sonra geçen yıl evlenen kuzenimin bebek mevlütüne gittim.Hava belki de bu yazın en sıcak günüydü ya da bana öğle geldi.Arabayı en yakın otoparka bırakıp eve çıkıncaya kadar ter içinde kaldım.Herhalde yazın son demleri artık, mevsim geçiş sıcakları bunlar.

            Herhalde en güzel mevlüt çeşidi ,  bebek mevlütü.Herkes mutlu, huzurlu, üzücü bir şey yok.Yeni bir can , tatlı bir bebek için bir araya gelmiş olmak mutluluk verici.
       
            Özel hazırlanmış, süslenmiş bir bardakla lezzeti tam yerinde ,hafif soğutulmuş bir lohusa şerbeti ikram edildi önce..Şerbetin üstüne hafifçe dövülmüş, kavrulmuş fındık dökülmüş olması ayrı bir güzellikti.

             Sonra, genç ,güzel, neşeli bir hanım sakin huzur dolu sesiyle sakin sakin mevlütü okudu.Güzel sesiyle ilahiler söyledi, en hoşuma giden de bütün duaları Türkçe yapmasıydı.Herkes ne için el açarak dua ettiğini bilerek katıldı duaya.Mevlütün ortasında '' bebek beleme '' ritüeli gerçekleşti.Büyükler başta olmak üzere  isteyen herkes ayağa kalkıp bebeği kucağına alarak kıbleye dönüp bebeği hafifçe pışpışladı.Hepimiz kendi duygularımızı yaşadık.Kimisi çocuklarının  doğumunu hatırladı,   kimimiz olası torunlarımızı hayal ettik, bazıları sahip olmak istediği bebek için dua etti...Kadınlık halleri işte.Bir anda bir sürü duyguyu bir arada yaşamak...

            Kurdelesinin ucunda  '' Burçe Bebek'' etiketi olan minik bir ahşap ayna hediye ettiler hepimize bebek hediyesi olarak..Üstünde minnacık pembe bir uğur böceği , sapında pembe organzeden kurdele ve ortasında bir inci olan sevimli bir ayna.Bunlar yeni adetler.

             Hoş geldin Burçe Bebek, sağlıklı sıhhatli, analı babalı , güzel yılların olsun yaşanacak.
             Şansın açık, kısmetin bol olsun.
          
 
          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder