26 Mart 2013 Salı

EKMEK YAPIYORUM



        Uzun zamandır , hemen hemen dört yıldır evin ekmeğini kendim yapıyorum.Eskilerde evlerde ekmek mayası ile yapılanlardan değil elbette.Şimdilerde hemen her yerde satılan ekmek makinasında yapıyorum.

       İlk ekmek makinamı bundan dört yıl önceki bir anneler gününde çocuklarım hediye etmişlerdi.Benim nelerle oyalanabileceğimi bilen evlatlar çok iyi seçim yapmışlar.Bu gün de aynı o günkü kadar mutlu oluyorum makinamı gördükçe.Hatta bazen önünde selam duruyorum, bazen de şapkamı çıkarıp hal-hatır soruyorum, o derece yani muhabbetimiz.Aslında ben bütün makinalara aynı muhabbeti duyarım.Bulaşık makinası, çamaşır makinesi, dikiş makinesi düşünsene  bir…Onlar olmadan ne yapardım ben…Konuya dönecek olursak, ekmek makinesine sahip olduğum ilk zamanlar ev ahalisinin tümü aynı evde oluğundan sabah akşam ekmek yapmak gerekiyordu. Çocuklardan büyük olanı iş için, küçüğü de okul için evden ayrılınca ekmek yapma işi daha uzun aralıklarla tekrarlanır oldu.İki üç günde bir yapıyordum . Ben ekmek yemeği sağlık açısından azaltınca şimdi haftada bir – iki taneye düştü…Hatta yaptığım ekmeği ikiye bölüp derin dondurucuda saklıyorum bozulmasın diye…Ama makinem ile muhabbetim devam ediyor. Ekmek yapmayı azaltınca  makinemin başka maharetlerini keşfettim…Meğerse benim cefakar pilav , çorba, güveç de yapıyormuş
.
 
       Hafta sonu gençler eve dönünce ….ekmek yapımı hız kazandı. Makinem coştu. Ben de yeni ekmek reçeteleri geliştirdim. Ekmeğimin içine su,tuz,şeker,zeytinyağı,maya  ve undan başka, susam, zerdeçal,çörek otu,toz zencefil,  keten tohumu da katıyorum.Bazen çekirdekleri çıkarılmış zeytin veya ceviz …Genç adamlar yaptığım ekmeklere bayıldılar.

       Unlarım da beyaz un değil. Meğerse bayıla bayıla bol bol kullandığımız beyaz unlar rafine olduğu için hiç faydalı değilmiş. Beyazlanması için yapılan işlemler değerini yitiriyormuş. Ben de çavdar unu, tam buğday unu,esmer köy ekmeği unu, rüşeym ilaveli un, yulaf unu ve kepeğin kendisini kullanıyorum. Bazen birer ölçek hepsini karıştırıyorum.Aklıma estiği gibi….Ne özgürlük ama…Mis gibi, tertemiz ekmeğimiz her daim elimizin altında.
       Bu pazar evdekilere mis gibi kokulu güzel bir ekmek yaptım , küçük oğul  güveçte kaşar peynirli sucuk pişirdi , en az ekmek kadar lezzetli …Ondan izin almadım ama gizlice tarif edeyim. Sucukları küçük küçük doğradı,güveçe dizdi. Üstüne kaşar dilimleri, onların da üstüne domates dilimleri dizildi.Tuz ve kekik eklendi ve fırında kaşarlar eriyince kadar kaldı.  …Deneyin , hiç pişman olmazsınız.
     
       Evde sıcak ekmek, sucuk ve mis gibi demlenmiş çay kokusu hepimizin  başını  döndürdü. Hepinize, sevdiklerinizle  bir arada olduğunuz mutlu sabah kahvaltıları dilerim.







       

2 yorum:

  1. Yapılır mı bu bana? Hem de gece yarısı denk geldim iyi mi? Hey! Marş marş mutfağa gideceğim şimdi:))

    YanıtlaSil